Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (2024)

    Gisteren, 19:00 4 minuten leestijd

    Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (1)

    Er staan dit weekend meerdere evenementen in de agenda, zoals open dagen, een Taylor Swift-avond, festivals en het jaarlijkse Molenweekend. We zetten een aantal opties voor je op een rij.

    Er zijn in de provincie meerdere open dagen, bijvoorbeeld op zaterdag in de bouw.

    Open dag in de bouw

    Aanpak Ring Zuid laat zien hoe de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en het Julianaplein in Stad gaan.

    Een andere bouwput in de stad, het Hoofdstation, is ook van dichtbij te bekijken. Net als voorgaande jaren wordt de bouwkuip opengesteld voor een kijkje onder de grond: de toekomstige reizigerspassage op niveau -1 én de toekomstige fietsenstalling op niveau -2 zijn beide toegankelijk.

    Ook de bouw van het nieuwe Werelderfgoed Centrum in Lauwersoog is te bekijken. Het pand biedt straks onderdak aan Zeehondencentrum Pieterburen. Daarnaast komen er een beleefruimte, een onderzoekscentrum, zeehondenbassins en er zijn ruimtes voor vergaderingen en horeca.

    De Dag van de bouw duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Hier kun je alle deelnemende bouwprojecten in Groningen bekijken.

    Open dag Martini Ziekenhuis

    Ook het Martini Ziekenhuis zet zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur de deuren open voor publiek. Er zijn rondleidingen bij de afdeling Pathologie en bezoekers krijgen informatie over het werk in de kliniek, bij de poliklinieken, bij de spoedzorg, de operatiekamers en bij de zorgondersteuning.

    • Bij het endoscopiecentrum kunnen bezoekers de reis van de patiënt maken, van de intake tot het onderzoek en daarna.
    • Bij Radiologie kunnen mensen de mamma-CT bekijken.
    • Bij Orthopedie zijn er spelers van FC Groningen en Donar die worden geïnterviewd door Piet van Dijken. Hier zijn ook twee orthopedisch chirurgen bij aanwezig.

    Voor kinderen is er een speciale berendokter aanwezig. Ook ambulances zijn van binnen te bekijken.

    Lees verder onder de foto

    Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (2)

    Bieren in Bad Nieuweschans en Stad

    In Bad Nieuweschans vindt het Bourgondisch Special Bieren Festival plaats, van vrijdag tot en met zondag. Bij de muziekkoepel in de Voorstraat in het oude vestingsdorp staan verschillende kramen met speciaalbieren, waaronder die van Schansker bierbrouwerij Eggens in de Graanrepubliek. Daarnaast zijn er ook kramen met frisdrank, wijnen, paling en zalm.

    Dit valt samen met het Bierfestival 050, het hele weekend op het Graansilo-terrein in Groningen. Brouwers uit heel Nederlands zijn aanwezig en zorgen voor een veelzijdig aanbod van biersoorten.

    Groningse Taylor Swift Night

    Zaterdagavond kunnen 'Swifties', fans van de Amerikaanse wereldster Taylor Swift, helemaal losgaan in Huize Maas in Stad. Zo hard mogelijk meezingen, de hele nacht dansen en andere Swifties ontmoeten, het kan allemaal. Het evenement begint om 18.30 en eindigt 23.00 uur. Meer info en tickets vind je hier.

    Leutje Sail Veendam

    Na het succes van de eerste editie is er dit keer opnieuw een Leutje Sail in Veendam. Zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur liggen er meerdere schepen in de haven en is er van alles te zien en te doen. Ook zullen verschillende shantykoren optreden.

    Deltavliegen in Stadskanaal

    Het hele weekend organiseert Delta Fly Adventures open dagen op het vliegveld van Stadskanaal. Mensen kunnen deltavliegen, er is ochtendgymnastiek tijdens het vliegen, een vliegwedstrijd en een fotografiewedstrijd.

    Bij te slecht weer kan er niet gevlogen worden en worden de open dagen mogelijk afgelast.

    Lees verder onder de foto

    Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (3)

    Maakfestival in en bij Forum Groningen

    In het Groninger Forum en op de Nieuwe Markt staat de derde editie van het Maakfestival op het programma. Op zaterdag kunnen bezoekers en makers van 11.00 tot 17.00 uur samenkomen en elkaar inspireren. Makers staan klaar om bijvoorbeeld kapotte huishoudelijke apparaten, textiel en kinderfietsjes te repareren.

    Blikopener in de Suikerfabriek

    Verderop in de stad Groningen is het Blikopener Festival, op vrijdag en zaterdag in de Suikerfabriek. Het trekt mensen, organisaties en kunstenaars aan die een eerlijkere wereld willen en vraagt aandacht voor punten waar het misgaat in de samenleving. Dat wordt onder de aandacht gebracht met een mix van dans, muziek, theater, literatuur en beeldende kunst.

    Er zijn vijf thema's: ongelijkheid, eenzaamheid, hokjesdenken, toekomstdromen voor jongeren in Oost-Groningen en de verbroken verbinding tussen stad en platteland en met de bodem.

    Hardlopers gaan dwars door Groningen

    Voor de fanatiekelingen vindt de tweede editie van Dwars door Groningen plaats, het evenement dat hardlopen en gezelligheid combineert. De afstanden zijn 2,5, 5 en 10 kilometer, de eerste lopers starten om 8.00 uur.

    Lees verder onder de foto

    Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (4)

    Groninger Molenweekend

    Ten slotte is het tweede weekend van juni traditiegetrouw het Molenweekend. Ooit stonden er in Groningen ruim duizend molens. Dit weekend is een aantal van de overgebleven molens te bezichtigen. Molenaars delen herinneringen en vertellen waarom molens zo'n belangrijke rol speelden.

    De lijst van deelnemende molens vind je hier, maar zie je een molen met de vlag uit of draaiende wieken, dan is die waarschijnlijk geopend.

    Wat is er dit weekend te doen in Stad en Ommeland? Dag van de bouw, Maakfestival en meer (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Foster Heidenreich CPA

    Last Updated:

    Views: 5442

    Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

    Reviews: 83% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Foster Heidenreich CPA

    Birthday: 1995-01-14

    Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

    Phone: +6812240846623

    Job: Corporate Healthcare Strategist

    Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

    Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.