Veelgestelde vragen - Prove2Move (2024)

Wanneer zijn de examenopdrachten van nieuwe kwalificatiedossiers klaar?
Na accordering van het dossier door de minister, duurt het in principe nog een jaar totdat de bijbehorende examenproducten bestelbaar zijn. Het is wel mogelijk in een eerder stadium inzicht te krijgen in de blauwdruk. Deze is te vinden op onze website www.prove2move.nl onder Examens.

Klopt het dat de examenmap voor de opleiding Sociaal werk, Mbo Verpleegkundige en Verzorgende-IG geldig vanaf augustus 2020 alleen uit een profielonafhankelijk deel inclusief lintexamens bestaat?
Ja, dat klopt. In de genoemde kwalificatiedossiers zijn geen profielen opgenomen.

Ik ben student. Kan ik bij jullie terecht met mijn vragen over de examenproducten van Prove2Move?
Nee. Wij nemen geen vragen in behandeling van studenten. De student moet daarvoor bij zijn/haar eigen onderwijsinstelling zijn.

Hoeveel technische handelingen moeten er worden geëxamineerd?
Voor technische handelingen worden in de examenopdrachten van Prove2Move de volgende termen gehanteerd:

  • Verpleegtechnische handelingen
  • Zorgtechnische handelingen
  • Medisch-technische handelingen
  • Tandheelkundige handelingen

Er is geen absoluut aantal te examineren handelingen te benoemen. Er heeft een gesprek plaatsgevonden met de Inspectie, beleidsadviseur van de mbo Raad en het consortium. De inspectie begrijpt dat niet alle handelingen geëxamineerd kunnen worden. Belangrijk is dat de onderwijsinstelling met de beroepspraktijk kortsluit welke handelingen veelvuldig voorkomen. De onderwijsinstelling maakt vervolgens een weloverwogen keuze welke handelingen in de beroepspraktijk geëxamineerd kunnen worden en welke handelingen nog in simulatie geëxamineerd moeten worden. Hierbij is het aan te bevelen dat niet bij iedere student dezelfde handelingen worden geëxamineerd. Het totaal aantal handelingen zou een goede afspiegeling moeten zijn, zodat het voldoende vertrouwen geeft in de bekwaamheid van de student.

TIP
Aan de hand van de lijst met handelingen kan de beroepspraktijk aangeven welke regelmatig voorkomen. Dit geeft een mooie onderbouwing naar de inspectie.

Wie is de beoordelaar, docent of iemand uit de beroepspraktijk?
De onderwijsinstelling bepaalt wie de beoordelaar is. Prove2Move schrijft dit niet voor. Wel beschrijven we op pagina 6 van het kaderdocument waaraan een beoordelaar moet voldoen. De onderwijsinstelling bepaalt of de beoordelaar beoordelaarsdeskundig en vakinhoudelijk deskundig is.

Het kaderdocument vindt u hier.

TIP
Afnemers van Prove2Move kunnen kiezen voor het gebruik van het Trainingspakket. Door afname van een licentie kan een jaar lang gebruikgemaakt worden van dit totaalpakket dat alle materialen bevat om de training voor uw beoordelaars vorm te geven.

Waarom is er geencijfertoekenningbeschikbaar voor devolgende keuzedelen?

  • Helpende Plus(K1296)
  • Verzorgende en verpleegtechnische handelingen (K0118)
  • Verplegende en verpleegtechnische handelingen (K0119)

Het aantalgeëxamineerde handelingenkan per student verschillen enbepaalt het aantal punten.Op voorhandstaat niet vasthoeveel punten de student behaalt, daaromiseen standaard omrekentabel niet toereikend.

Is een mbo-certificaat hetzelfde als een certificaat dat je bij sommige keuzedelen kunt behalen?
Er zijn twee soorten certificaten waar tegenwoordig veel over gesproken wordt, je hebt de mbo-certificaten en de keuzedeelcertificaten. Een mbo-certificaat is een onderdeel van een opleiding, waarmee een werkende of werkzoekende zich kan om- of bijscholen. De examinering van een mbo-certificaat gaat over ‘slechts’ enkele werkprocessen uit een of meerdere kerntaken van een kwalificatiedossier.

Sommige keuzedelen stellen de student in de gelegenheid om bij een positief eindresultaat een (branche-erkend) certificaat te behalen. Soms moet daar aanvullend nog iets voor gedaan worden, soms is het behalen van het keuzedeel voldoende.

Er kan een certificaat worden verbonden aan een beroepsgericht onderdeel of keuzedeel als:

  • deze voorziet in een door bedrijf/werkgevers direct ervaren scholingsbehoefte, waarbij deze scholingsbehoefte landelijk wordt herkend binnen de relevantie branches en sectoren;
  • deze een zelfstandige betekenis heeft op de arbeidsmarkt: het betreft een afgerond takenpakket dat voor een bredere inzetbaarheid zorgt, dan wel voor een betere uitvoering voor beroepstaken zodat weer voldaan wordt aan de actuele eisen van het beroep;
  • de beoogde doelgroep werkenden en/of werkzoekenden nader is gespecificeerd.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we u naar het Kennispunt Onderwijs en Examinering of SBB.

Waar vind ik de herkansingsformulieren voor de examenopdrachten?
De herkansingsformulieren zijn te vinden op onze servicepagina. De contactpersoon van uw onderwijsinstelling kan u daarover meer informatie verschaffen.

Er is een fout gemaakt bij het invullen van het beoordelingsformulier. Hoe kan ik nieuwe beoordelingsformulieren inclusief bewijzen van bekwaamheid bestellen?
De extra beoordelingsformulieren zijn te bestellen via Gera Baas. Neem hiervoor contact op per mail: gbaas@prove2move.nl

Op het bewijs van bekwaamheid zie ik nu de optie om een cijfer in te vullen. Is dit verplicht?
Nee, dit is niet verplicht. Zoals vermeld betreft het een optie en dit betekent dat de onderwijsinstelling zelf bepaalt of het resultaat moet worden omgezet naar een cijfer.

De examenopdracht van een keuzedeel is gewijzigd. Ik wist dat niet. Waar had ik deze informatie kunnen ophalen?
Wanneer examenopdrachten wijzigen (zonder dat de SBB het keuzedeel heeft herzien) wordt dit aangekondigd via de infomail die wordt gemaild naar de contactpersonen van uw onderwijsinstelling`. De contactpersoon deelt deze informatie intern met belanghebbenden. De infomails zijn terug te lezen op de website onder Servicedocumenten.

Op de website zie ik een omzettingstabel Cijfertoekenning Keuzedelen. Is het verplicht deze te gebruiken?
Nee, dit document wordt aangeboden als service. Prove2Move schrijft de cijfertoekenning niet voor. Het document is bedoeld als service voor onderwijsinstellingen die hebben besloten wel een cijfer te willen toekennen. Deze omzettingstabel kan gebruikt worden, maar de onderwijsinstelling mag hierin ook andere keuzes maken.

Veelgestelde vragen - Prove2Move (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5851

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.