Elektrische Scooter kopen? Overzicht alle merken Nederland (2024)

De accu opladen bij een elektrische scooter, hoe werkt dat?

Van elektrische auto’s weten we dat je een laadpaal nodig hebt om ze op te kunnen laden. Bij elektrische scooters is dat gelukkig niet zo. Je kunt namelijk thuis via het stopcontact de accu van je scooter opladen.

Bij nagenoeg alle elektrische scooter modellen kun je de accu(‘s) opladen in de scooter zelf of op iedere andere gewenste plek. De escooters zijn normaal voorzien van een oplaad aansluiting. De oplader heeft 2 stekkers. De ene stekker steek je in de scooter en de andere in het stopcontact.

Wanneer de accu’s uitneembaar zijn dan kun je de accu uit de scooter halen en zelf bepalen waar je hem oplaad. Stel dat je met de scooter naar je werk rijdt en hem parkeert in de fietsenstalling waar geen stopcontact is. In dat geval kun je de accu meenemen en naast je bureau aan de oplader zetten.

Het opladen van de accu verschil per scooter. Bij ons kun je een escooter kopen waarbij je in slechts 3,5 uur de accu helemaal kunt opladen, maar er zijn ook modellen waar dit 6 tot 8 uur kan duren. Bij sommige modellen heb je tevens de optie om voor een snellader te kiezen welke de oplaadtijd weer kan verkorten.

Hoe reken je het rijbereik (actieradius) uit wat je nodig hebt?

Ga je een elektrische scooter kopen dan is het van belang dat je kijkt naar het aantal kilometers die de scooter kan halen op een accu.

Met een elektrische scooter kun je niet even langs de benzinepomp om hem vol te tanken.

Aangezien het opladen van de accu je tijd kost, is het iets belangrijker om te weten of de escooter ook het aantal kilometers haalt (actieradius). Je wilt immers niet onderweg met een lege accu komen te staan.

Stel je gaat de escooter gebruiken voor je werk. Je woont 10 kilometer van je werk af en werkt 5 dagen per week. Je maakt dan in die 5 dagen (werkweek) 2 x 10 km (heen en weer) x 5 dagen. 2 x 10 x 5 = 100 kilometer.

Wil je de scooter alleen in het weekend opladen, dan heb je dus een model nodig die minimaal 100 kilometer kan halen op een volle accu.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen dat je iedere avond of een paar keer per week de accu gaat opladen want dan kun je kijken naar een model die minimaal 20 km kan halen op een dag, of iets meer. Echter wat je wel moet weten is dat de accu een bepaalde levensduur heeft en iedere oplaadbeurt zijn leven verkort, net als bij een telefoon. Lithium accu’s kunnen doorgaans 1000-2000x opgeladen worden.

Vaak is het dus slimmer om een model te kiezen die je maar 1x per week hoeft op te laden. Zo doe je langer met je accu en het scheelt je een hoop handelingen (het opladen). Het is maar een tip natuurlijk.

Accu soorten en types - wat is het verschil?

Bijna alle elektrische scooters die je nu kunt kopen zijn de modellen voorzien van een Lithium accu. De Lithium accu biedt de meeste voordelen. Ze laten zich sneller opladen en zijn een stuk lichter van gewicht vergeleken met andere types. Dit is extra handig wanneer je de accu uit wilt nemen om hem op een totaal andere plek op te laden. Loodaccu’s en Gelaccu’s zijn de alternatieven voor Lithium. Deze hebben een kortere levensduur, zijn een stuk zwaarder, en het opladen gaat vaak ook een stuk langzamer.

Bij accu’s kijken we naar het voltage (V) en het amperage (Ah). Het wattage (totaal vermogen van de accu) welke uiteindelijk belangrijk is, kun je berekenen door V x Ah te doen. Zo kom je op het Watt/uur (Wh). Op die manier kun je de ene accu met de andere accu vergelijken.

Voorbeeld:

  1. 36V 42Ah = 1512 Wh
  2. 48V 32Ah = 1536 Wh
  3. 60V 24Ah = 1440 Wh

In dit voorbeeld biedt accu 2 het meeste vermogen (meeste energie), en dus ook het grootste uithoudingsvermogen. Zo kun je de scooter modellen met elkaar vergelijken. Wat je in de vergelijking dan ook moet meenemen is de motor. Die moet dan hetzelfde Wattage hebben om een goede vergelijking te maken.

Leuk om te weten: Hoe hoger de accuspanning (V), hoe pittiger het rijgedrag vaak is van de scooter.

Wattage van de motor, hoeveel Watt heb ik nodig?

Je kunt een elektrische scooter kopen met een 500W, 800W, 1000W, 1200W, 1400W, 1500W, 1800W, 2000W, en zelfs 3000W motor.

Hoe meer Watt (W) de motor is, hoe krachtiger hij is, maar ook hoe meer energie hij verbruikt. De vraag is of je het ook nodig hebt. Vaak zijn elektrische scooter met een krachtige motor ook iets duurder qua aanschaf. Jij bepaalt natuurlijk of dat binnen je budget past.

Hoe groter de motor, hoe sneller en hoe krachtiger hij is. Of je dit nodig hebt is de vraag. Zo heb je mensen die van snelheid en van power houden, maar je hebt ook mensen die het nodig kunnen hebben.

Wanneer je iemand achterop meeneemt, dus met 2 personen rijdt, dan kan wat extra vermogen wel fijn zijn. Zo kun je alsnog lekker meekomen in het verkeer.

Ook wanneer je op je route hellingen tegenkomt of fietsersbruggen is wat extra vermogen wel gewenst. Zo val je niet terug in snelheid wanneer de scooter een klim moet maken.

Wanneer je een helling op zou rijden met iemand achterop, dan belast je de motor het meest, en mocht dat vaak gebeuren, dan zouden we je adviseren om voor de elektromotor te kiezen met het meeste wattage (Watt), dus 2000 Watt of meer.

Rijd je veel alleen en kom je geen hellingen tegen, dan kom je met een 1000 Watt al goed uit de voeten, tenzij je scooter heel licht van gewicht is, dan kom je zelfs met minder nog uit de voeten. Vind je het wel fijn om lekker vlot door het verkeer heen te kunnen, en dat een flinke tegenwind je niet laat tegenhouden, dan kom je meer in de buurt van een 1800W.

Welke elektrische scooter haalt de meeste kilometers?

Er zijn een aantal elektrische scooter modellen waar je bijzonder veel kilometers mee kunt halen en die dus een groot actieradius hebben. De beste escooter op dit gebied is de Nipponia met een bereik van 240 kilometer. Wat je wel moet weten is dat escooters met een groot bereik vaak voorzien zijn van meerdere accu’s en dat maakt de scooter ook meteen een stuk duurder. Meestal ligt de prijs in lijn met het aantal kilometers (actieradius).

De doorsnee instap escooter heeft een bereik van zo’n 50-60 kilometer.

Elektrische Scooter kopen? Overzicht alle merken Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5816

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.